ED Expansion + Renovation

Robert Wood Johnson Barnabas Health                                                                                    1 Robert Wood Johnson Place                                                                                                       New Brunswick, NJ 08901                                                                                                     56,000 Square Feet Impact  

 
151005_main lobby_rendering- no logo.jpg

PROJECT TEAM

   Huddy Healthcare

   Francis Cauffman

   Array Architects

   Highland Associates

   O'Donnell & Naccarato

   Best Healthcare Planning

A NEW MODEL FOR EMERGENT CARE

With an evolving landscape of consumer-based patients, “retail” healthcare providers and portable technology, we are experiencing a new generation of Emergency Department design.  RWJ Barnabas Health engaged DCC to embark on a 56,000 square foot expansion and renovation to the New Brunswick campus, which is a level 1 Trauma Center.  This phased replacement of their existing ED will double the size of its footprint, while remaining operational, to provide a new, efficient, consumer-focused experience for emergency care.  

Construction will begin September 2017 and is set to be completed by Mid-2020.  The new emergency department will incorporate a pivot nurse flow from the entry, providing efficient patient acuity assessment.  The main entrance has a flexible layout with pods for localized care.  A newly integrated care initiation suite with 13 treatment rooms and dedicated results waiting will maximize utilization of higher acuity areas.  The trauma unit in close proximity to the new ambulance entry, with 3 bays, will accommodate up to 6 patients.  The ED will have 54 treatment rooms, its own 12 room behavioral health unit and dedicated radiology services.  The new pediatric until will have 17 treatment rooms that are playful and spacious for both patients and parents. 

The design of the new space translates both the client's strong brand and the urban demographic into a progressive, sleek design, that balances clean lines and architectural lighting elements, with natural materials and a cool color palette.  The curvilinear wood ceilings bring dynamic movement to an otherwise elongated, linear space that emulates the active nature of the department.  Large circular lighting fixtures act as a landmark for nurse stations, to reduce the anxiety of way finding.  The pediatric unit is playful, yet age appropriate, for patients of various ages, incorporating a saturated color palette, custom colored modern light fixtures and graphic abstract colorful artwork installations. 

SERVICES                                                                                                 Visioning   |   Interior Design    |   Planning  



WILMINGTON, DE

2 Mill Road, Suite 103

Wilmington, DE 19806

Office | 302. 777. 2100